logo

Actualitat Notícies

El ’super’ es readapta a les noves famílies

Fa unes dècades érem més i més joves, les famílies eren més grans i en moltes d'elles les dones no treballaven. Hi havia més xiquets que mascotes i en les cases hi havia rebosts perquè es comprava per a tot el mes i en superfícies àmplies. Els carros eren grans i d'alumini i en poques tendes hi havia cistelles amb rodes. Amb els anys hem empetitit la grandària de la llar, fins al punt que hi ha molta més gent que viu sola, hi ha més famílies amb gos o gat que amb xiquets xicotets i, sobretot, hi ha més persones majors.

Aquesta sèrie de canvis en la societat espanyola «han obligat tant a les cadenes com als fabricants a adaptar els seus productes a aquests nous patrons de consum, des de formats més xicotets per a reduir el desaprofitament alimentari a nous productes dirigits a persones amb intoleràncies cada vegada més esteses en l'actualitat», analitza Carlos Pelegrina, soci de la consultora KPMG Espanya.

Les cadenes de supermercats i hipermercats s'han anat adaptat als nous tipus de família: els seus espais, la seua logística, fins a l'assortiment de productes que ofereixen en els seus passadissos és diferent al de fa uns anys. Un expert del sector il·lustra amb un exemple: fa dècades es venia molta més llet que ara perquè hi havia més xiquets. El fet que hi haja llars amb menys fills xicotets «ha fet que descendisquen els litres per persona i any que consumim».

Es va acabar el tambor de detergent

Avui les llars són més xicotets._Segons dades de Nielsen, el 54% dels nuclis familiars són d'un o dos membres. Açò «obliga als fabricants a adaptar els formats i els envasos», explica Ángela Zabaleta, experta de la consultora. En Kantar Worldpanel destaquen també com «els consumidors majors de 65 anys es decanten més pels formats individuals, a diferència d'altres nuclis familiars» que aposten per uns altres de grandària mitjana. L'estampa dels carrets plens fins a a dalt amb caixes de llet i tambors de detergent va passar a la Història. Segons María José Enciam, experta en tendències de consum de la consultora Ipsos, les cadenes «estan sempre estudiant als seus diferents públics (solters, veganos i vegetarians, parelles sense xiquets que viuen en el centre de les ciutats i no volen cuinar, famílies...) i estan apostant per a cobrir tot tipus de necessitats».

El 'súper' de les 'minifamilias'

Avui en la majoria de les llars les dones treballen i açò «fa que prevalga el temps de compra sobre altres factors, com el preu», assenyala un especialista del sector.

Segons Zabaleta, de Nielsen, les dones «encara són les que s'ocupen en un 70% dels casos de la compra familiar», però tenen menys temps per a executar-la. La conseqüència de tot açò és el ràpid desenvolupament que han tingut els supermercats_per sobre d'altres formats com l'hipermercat (més grans i menys cèntrics i, per açò, menys pràctics si es té pressa).

Com expliquen en Anged, l'Associació Nacional de Grans Empreses de Distribució, «les compres s'han incorporat a l'oci, la conciliació laboral i familiar ha canviat i, sobretot, els rols de compra s'han transformat: el mestressa de casa cedeix espai a altres perfils amb preferències i dinàmiques radicalment noves».

Els supermercats «s'estan adaptant constantment als canvis del consumidor. En tenir tendes de proximitat i competir amb una gran oferta, li la juguen en la selecció de l'assortiment que incorpore aquestes tendències, perquè si el consumidor no troba el que cerca, anirà a cercar-ho a un altre lloc i la tenda perdrà la venda completa», assenyala Ignacio García Magarzo, director general de Asedas, l'Associació Espanyola de Distribuïdors, Autoserveis i Supermercats.

El consumidor avui «té cada vegada més moments de contacte amb la tenda», assenyala Xavi Cros, responsable de la plataforma d'estudis de consum de l'Associació de Fabricants i Distribuïdors de Gran Consum (Aecoc). Vuit de cada 10 acudeix al súper o al híper com a mínim una vegada a la setmana.

Segons Kantar, visitem el súper més de 240 vegades en un any, la qual cosa suposa una vegada cada tres dies aproximadament. «Açò és a causa del canvi de model de família i d'estil de vida: la gran compra mensual la realitzen cada vegada menys llars, ja que aquests són de menys membres o unipersonals» diu Cros.

Carro, semicarro i cistella

Els carrets i cistelles de la compra que ens trobem en l'entrada de les tendes són un clar exemple de com les cadenes s'han adaptat als nous models de família. Si fa dues dècades hi havia carrets de metall i algunes cistelles, ara l'estampa ha canviat i «ens trobem davant un mosaic amb diferents opcions», explica Zabaleta. En els hipermercats, espais on se sol fer una compra més gran, els carros grans «segueixen tenint el protagonisme i jugant el seu paper», explica.

No obstant açò, en els establiments més xicotets (supermercats, tendes especialitzades, cadenes regionals...) «abans hi havia carros i poques cistelles i ara és a l'inrevés: hi ha carros més xicotets, les cistelles són més grans i porten rodes, de manera que es converteixen en una espècie de carro semicesta, i finalment, estan les cistelles, que són molt més grans i amb rodes, per a no anar carregant», il·lustra l'experta.

Les bananes van arribar per a quedar-se

Fins i tot el boom de la rajola va tenir el seu reflex en les baldes dels supermercats. Per exemple, l'arribada d'immigrants durant els anys de la bambolla immobiliària va fer que les cadenes «començaren a vendre un altre tipus de productes que abans no estaven en el seu assortiment però que responien a les necessitats gastronòmiques de les persones d'altres llocs», diu un expert del sector de la distribució.

Molts d'aquests productes (a pesar que amb la crisis molts d'aquests forans es van marxar als seus països d'origen) se segueixen venent avui. «És el cas dels diferents tipus de banana, que avui podem trobar en quasi tots els supermercats», assenyala l'especialista. Fruites tropicals, fajitas o arròs per a sushi són alguns exemples de productes que van arribar per a quedar-se en les tendes.

Més pinsos que potitos

Ángela Zabaleta, experta de Nielsen, apunta una tendència cridanera, com és el fet que a Espanya ja hi haja més llars amb mascota que amb xiquets xicotets. En concret, un 40% dels nuclis familiars té gat o gos i un 11% té al seu càrrec menors de cinc anys, segons el panell de llars de Nielsen.Açò «ha obligat a redefinir el que trobem en els passadissos de les tendes». Per exemple, els prestatges de menjar per a mascota guanyen terrè. «Els canvis en el model de família han obligat a reorganitzar els espais i hi ha categories de producte que han guanyat territori», diu Ángeles Zabaleta. És el cas de la trucada pet food (menjar per a mascotes) «que abans es venia més en clíniques veterinàries, per exemple, i ara es comercialitza en els supermercats i hipermercats», diu l'especialista. De fet, ja no es ven només pinso, com abans, sinó que hi ha «un ampli ventall de productes per a animals, que van des de snacks fins a accessoris i joguets», afig. Si ho mirem des de l'altre costat, com a conseqüència del fet que hi haja menys xiquets es ven molta menys llet i en les baldes dedicades als làctics les llets clàssiques han decidisc espai a les begudes vegetals, més demandades pels adults. «Els canvis socials requereixen una actualització de l'oferta comercial, amb propostes diferents a les de fa uns anys», apunten en Anged.

Tots som bio

El fet que hi haja més llets vegetals (suposadament més saludables) il·lustra una tendència que està marcant molt el tipus de producte que trien les cadenes a l'hora d'organitzar en les seues baldes i és l'interès pel saludable. Els productes ressò i bio ja estan un quatre de cada 10 llars, segons dades de Kantar Worldpanel.

«Guanyen espai en les tendes i en algunes fins i tot es dupliquen, hi ha una doble implantació», assenyala Zabaleta. Açò vol dir que les galetes bio te les pots trobar alhora en la secció dedicada als productes ressò i també el líneal de dolços, i el mateix ocorre amb cereals com la quinoa, per exemple.

Directe al microones

Per a donar resposta a les necessitats de les famílies actuals, més precipitades, proliferen els espais de compra fàcil. Aqueixos que et resolen el sopar quan vas amb poc temps i a hores intempestivas. Segons Aecoc, a Espanya hi ha 8.965 tendes situades en una gasolinera i 8.955 supermercats xicotets, de menys de 100 metres quadrats, regentats per immigrants.

«Est és el gran canvi que ha fet que predomine el súper enfront del híper, que es convertisca en el format capdavanter», incideix un especialista del sector de la distribució. Els anomenats supermercats de proximitat (els de grandària xicoteta o mitjà que tenim al costat de casa) ja tenen el 56% de la quota de mercat, doncs «s'han adaptat ràpidament als canvis i són competitius en preu i oferta».

Comprem a prop, ràpid, barat i quasi llest per a consumir. La falta de temps ha fet que els plats preparats guanyen espai en les baldes. També, incideix Ángeles Zabaleta, hi ha cada vegada més establiments amb corners take away, on et pots portar el menjar ja cuinat, mancant calfar. Les llenties ja no les fas. Les compres fetes. «L'assortiment d'aliments preparats avui va més enllà del clàssic sandwich fred», afig l'experta de Nielsen.

Segons María José Enciam, de Ipsos, Dia per exemple «està apostant per la conveniència i el menjar per a portar en les seues tendes Dia &Go on també et pots prendre un cafè i desdejuni amb wifi gratis, al mateix temps que fas la teua compra normal». «Aquest moment de recuperació després de la crisi és especialment important perquè les noves tendències en alimentació s'estan fent més presents dia a dia. El consumidor està construint ara l'assortiment del futur», assenyala Magarzo, de Asedas.

Oferta 'per a turistes'

El boom del turisme també ha canviat les nostres tendes i el que es ven en elles. Açò ocorre sobretot en les situades en les zones més concorregudes, segons explica un expert del sector. L'assortiment, per exemple, d'un supermercat a Eivissa o a Marbella serà molt diferent del d'un altre situat a Móstoles, Soria o Albacete. En les primeres hi ha molt més espai per als productes importats, d'altres orígens, mentre que en altres regions predominaran els productes autòctons.

«Hi ha cada vegada una major incorporació dels productes locals de cada zona. A més de l'assortiment bàsic que tenen les tendes per a atendre a totes les necessitats dels clients, existeixen més espais dedicats als productes locals: formatges de la zona, pescats de llotja...», assenyala un expert.

Zabaleta coincideix en aquesta tendència i destaca l'auge dels productes premium, que també s'han incorporat, com a conseqüència del canvi social i familiar, als prestatges de les nostres tendes. Aquest tipus de productes «de valor afegit però que no necessàriament han de ser més cars», matisa Zabaleta, estan creixent a doble dígit. Açò és «conseqüència que hi ha més famílies sense fills xicotets». «Moltes cadenes han gourmetizando la seua marca blanca per a acostar-se als gustos dels compradors actuals», coincideix Enciam.

Les cadenes

El canvi que està experimentant el sector, a més del nou model de família, «és una alimentació en la qual cada dia tenen més pes els productes relacionats amb nous hàbits de consum, la nutrició, l'alimentació ecològica, els productes frescos...», assenyalen en el grup_Carrefour, que explica com han adaptat les seues tendes a aquesta demanda, per exemple, amb l'obertura a Madrid de Carrefour Bio, que només ven articles procedents de l'agricultura i ramaderia ecològica.

En Grup Dia destaquen com li han donat als seus espais una «major presència i varietat de producte fresc i perible, al tall, i s'atorga major transcendència a la zona de fleca», tal com demanda el consumidor. «Es potencien els productes bio, que no estaven tan presents fa una dècada, així com la gamma gourmet amb la marca pròpia Delicious», afigen.

En Lidl asseguren haver millorat les tendes «fent-les més àmplies, modernes i eficients». «Hem segmentat l'assortiment per a cobrir les necessitats dels diferents perfils de consumidor». Un exemple del canvi (que entronca amb aqueix auge pel premium) és l'assortit Xef de la cadena, amb «plats tant del menjar típic espanyola, com de la internacional».

Amazonización del sector

Entre tots aquests canvis, i encara que en alimentació encara no ha irromput amb tota la seua força, està la revolució tecnològica. Açò ha donat la volta al consum de les famílies, que usen cada vegada més els mòbils i ordinadors per a cercar informació sobre aliments o tramitar les seues compres. Amazon, diuen les diferents fonts consultades, està marcant el pas perquè moltes cadenes milloren el seu servei de compra online.«Les famílies estan connectades i les diferents cadenes s'estan recolzant en la tecnologia», diu Zabaleta.en 2017 el 17% de les llars va comprar alguna vegada productes de gran consum a través de la web. I açò malgrat les reticències de l'espanyol a l'hora d'adquirir, per exemple, productes frescos. El súper canviarà al nostre ritme, doncs, apunta Pelegrina, de KPMG, «les empreses estan permanent vigilants, atentes als canvis que es produeixen en els hàbits».Pot consultar la notícia original AQUI

© 2019 - Sernutec - Servicios y Nuevas Tecnologías