Actualitat Notícies

Brussel·les reclama a les aerolínies que premien als consumidors que accepten vals per les cancel·lacions
Brussel·les reclama a les aerolínies que premien als consumidors que accepten vals per les cancel·lacions

Les aerolínies afronten una allau de reclamacions per la cancel·lació de vols. Davant la delicada situació del sector, Brussel·les accepta que la millor solució passa per la devolució dels diners mitjançant vals canviables per altres viatges. No obstant això, la Comissió Europea rebutja que aqueixa siga l'única eixida per als passatgers. “Els consumidors europeus tenen dret a reembossaments en metàl·lic si és el que volen”, ha afirmat la vicepresidenta executiva de la Comissió, Margrethe Vestager. L'Executiu comunitari insta a les aerolínies que aqueixos cupons siguen més atractius i fins i tot suggereix que els Estats garantisquen en última instància la devolució dels diners en cas de fallida. Les grans patronals del sector (A4E, AIRE, ERA i IATA) han advertit que la “falta de claredat” de la Comissió pot posar al sector en més dificultats.

La Comissió Europea ha llançat aquest dimecres el seu paquet de recomanacions per a permetre que el sector turístic recupere el pols. Com va avançar ahir EL PAÍS, Brussel·les proposa una desescalada en tres fases i sense quarantenes per a anar alçant els controls fronterers. A les portes de l'estiu, no obstant això, l'Executiu comunitari tracta que el sector turístic salve mínimament els mobles. Aqueixa indústria representa el 10% de l'economia europea, encara que a Croàcia arriba a suposar el 25% de l'activitat del país i a Grècia, el 21%. A Espanya, el sector suposa el 15%

Les patronals estimen que les aerolínies afronten reembossaments per 9.200 milions d'euros a la UE derivats de les reclamacions pels vols cancel·lats fins a maig. Un grup de dotze països –entre ells França, Portugal o els Països Baixos— ha pressionat perquè la Comissió esmene la regulació comunitària i permeta que les aerolínies puguen triar com retornar els diners als passatgers: amb cupons o efectiu. Aqueixos socis van defensar un sistema de vals que permetera al client recuperar tot els seus diners si al final del seu període de validesa no havien sigut usats. La normativa europea ara ja preveu que les companyies puguen retornar els diners mitjançant un cupó, però sempre de manera voluntària.

 

La vicepresidenta executiva de la Comissió, *Margrethe *Vestager, va rebutjar que l'usuari puga perdre aqueix “dret inalienable” al reembossament en un termini de set dies. Màximament, va dir, quan moltes llars han perdut la seua font d'ingressos i no es poden permetre unes vacances. No obstant això, Brussel·les també té en compte les pèrdues massives de la indústria turística i la crisi de liquiditat de les companyies. Segons la comunicació aprovada per l'Executiu, els ingressos de creuers i aerolínies han caigut un 90% respecte a l'any passat. *Brussels Airlines, per exemple, va anunciar el dimarts l'acomiadament del 25% de la plantilla i una reducció de la seua flota d'avions i destinacions. No obstant això, moltes altres estan sent objecte de rescats.

“La restricció número u de la indústria de turisme i viatges és la falta de noves reserves que compensen el número sense precedents de reclamacions de reembossament per cancel·lacions”, assenyala la Comissió Europea. L'Executiu de Ursula von der Leyen veu en els vals una bona alternativa per a les aerolínies. No obstant això, fonts comunitàries van recordar que no poden avalar que s'impedisca que els ciutadans renuncien al seu dret a reclamar els diners. Per això, proposa a les aerolínies que facen que aqueixos cupons siguen una “alternativa viable i atractiva”.

La Comissió proposa que els cupons es protegisquen “contra les insolvències” i que es reembosse la quantitat si, al cap d'un any, no s'han usat. La comunicació també advoca perquè es doten de flexibilitat quant als serveis pels quals poden ser canviats i que siguen transferibles. A canvi, Brussel·les demana a les organitzacions de consumidors i passatgers nacionals i comunitaris que animen als usuaris a acceptar els vals.

Rebuig a les quarantenes generalitzades

La Comissió també ha aprovat una comunicació sobre les guies per a una restauració progressiva dels serveis de transport. En ella, anuncia que en les pròximes setmanes s'elaboraran unes directrius operacionals tècniques que constituiran un protocol de seguretat per a l'aviació. En ell, avança Brussel·les, es fixarà com reforçar la ventilació, limitar els riscos de contaminació, reduir els moviments en cabina o gestionar els fluxos de passatgers. Fonts de la Comissió van explicar que encara no s'han decidit sobre si caldrà deixar seients lliures per seguretat, però probablement sí que es recomanarà l'ús de màscara.

Per a arribar a l'estiu, no obstant això, serà necessari anar obrint davanteres interiors. Brussel·les no sembla que vaja a poder impedir que alguns països decidisquen ser selectius sobre aquest tema. La fronteres entre Àustria i Alemanya, per exemple, estarà completament oberta el 15 de juny. No obstant això, sí que demana que aqueix procés es guie sota els principis de no discriminació i proporcionalitat. D'aquesta manera, si Àustria accepta residents d'Alemanya, no podrà discriminar per la seua nacionalitat. I si un altre país es troba en una situació epidemiològica similar a Alemanya, haurà de permetre l'entrada dels seus ciutadans. No és clar, no obstant això, com això pot controlar-se.

Brussel·les, en canvi, no està d'acord amb les quarantenes generalitzades si la situació està controlada. La Comissió advoca per fixar-se sobretot en les mesures de confinament i seguretat adoptades per un altre país, així com de la propagació del virus. Si està controlat i s'han adoptat restriccions, Brussel·les entén que no hi hauria mesurades per a vetar als ciutadans d'aqueix país.

Consulta la noticia original AQUI

Level AA conformance,
		            W3C WAI Web Content Accessibility Guidelines 2.0
© 2024 - Sernutec - Servicios y Nuevas Tecnologías