Actualitat Notícies

Com administrar els teus diners: 10 regles
Com administrar els teus diners: 10 regles

Et perds parlant d'estalvi i inversió? Sempre tens la vaga impressió que el banc t'enganya? No entens com es pot arribar a casos com el del Bankia o el Popular? Pot ser que et falte “cultura financera”: remeia-ho aprenent les regles bàsiques. 10 principis que t'ajudaran a no suspendre en aquest tema.

Dia de l'educació financera

A l'octubre, enguany el dia 7,  es va celebrar el Dia de l'Educació Financera, promogut pel Banc d'Espanya i la Comissió Nacional del Mercat de Valors. L'objectiu que persegueix és conscienciar als ciutadans de la importància d'adquirir un adequat nivell de cultura financera que els permeta saber la conseqüències i implicacions de les seues decisions

Poc coneixement + mal assessorament = error d'inversió

Estudis d'OCU sobre els hàbits d'inversió dels estalviadors espanyols van posar de manifest la perillosa combinació de coneixements financers limitats i un assessorament extern poc professional. Els resultats d'aqueixes mescles perilloses tots ho tenim al cap: els escàndols de les preferents, les convertibles del Santander, la situació dels accionistes del Popular o Bankia..., per no parlar de les hipoteques en divises o dels qui en el seu moment van confiar en inversions tangibles com a Fòrum i Afinsa o els que hui confien a obtindre sucosos guanys amb ofertes del mercat *Forex, opcions binàries o *criptomonedas. Al final, és l'usuari qui li la juga amb els seus diners i ha de fer front als qui han abusat de la seua ignorància.

10 regles bàsiques per a traure més partit als teus diners

1. Pensa abans d'actuar:

Abans d'invertir, has de tindre clar quin és l'objectiu de la inversió, el termini en què recuperaràs els teus estalvis i el risc que estàs disposat a assumir.

2. Assegura una mica de liquiditat:

Pensa en les teues necessitats. Mantingues sempre una quantitat de diners per a poder afrontar imprevistos (els experts aconsellen l'equivalent al salari de tres mesos de salari): pensa que no tots els productes permeten recuperar els diners sense patir penalitzacions, i així evitaràs haver de desfer-te d'una inversió en un moment inoportú, perdent diners.

3. No et crees qualsevol cosa.

Abans de contractar un producte d'inversió, confirma que s'ajusta al teu perfil d'inversió.

Desconfia de qualsevol promesa d'obtindre beneficis molt per damunt del mercat en poc temps.

4. Informa't, pregunta els dubtes.

Demana informació per escrit: porta't el contracte a casa per a llegir-lo i estudiar-lo detingudament.

No et comprometes ni compres res sense aclarir abans tots els teus dubtes amb un professional, preferiblement independent (l'assessor del banc no ho és): en OCU Inversions obtindràs aqueixa informació professional i desinteressada, perquè la seua única finalitat és aconseguir el màxim benefici per als socis.

5. Tira comptes.

Cura amb els costos abans de contractar comprova les despeses que et carregarà la teua entitat (el manteniment de compte, per exemple). Si no ho fas pots que arribat el moment del venciment t'emportes sorpreses.

6. No t'oblides de la fiscalitat:

Els impostos redueixen el rendiment de la teua inversió. Evita desencisos consultant la informació d'OCU sobre Renda i Impostos.

7. Pensa en el futur

Degut a la inflació, els preus dels productes i serveis solen anar pujant amb el pas del temps: si col·loques els teus estalvis en un producte que et remunere per davall de la inflació (per exemple, si el deixes sense més en un compte corrent o en un depòsit al 0,2% anual), estaràs perdent poder adquisitiu.

Tingues en compte a més que, a causa de l'interés compost, l'efecte multiplicador dels interessos és major com més gran siga el termini, d'ací la importància d'estalviar a llarg termini.

Un horitzó d'inversió a llarg termini és la millor manera de pal·liar les conseqüències de l'anomenat “risc sistemàtic”, que es produeix quan la crisi borsària és generalitzada.

8. Diners garantit?

Tingues-ho clar: amb comptes d'estalvi i depòsits no correràs cap risc invertint un màxim de 100.000 euros per entitat, perquè el Fons de Garantia de Depòsits garanteix fins a 100.000 euros per titular i entitat (fins a 200.000 si són dues els titulars).

Els fons, les assegurances d'estalvi i els plans de pensions no estan coberts per cap Fons de Garantia. No obstant això, en els fons i plans els actius estan separats del patrimoni de l'entitat, la qual cosa aporta una mica de seguretat si aquesta resultara insolvent.

9. Diversifica

Per a reduir el risc el millor és diversificar i combinar diferents productes: per exemple, accions barates amb bones perspectives de sectors i països diferents, per als més “arriscats”, o productes de renda fixa i accions, en proporció variable.

10. Compara abans de triar

Triar bons productes és la millor manera de traure més partit als teus diners, i evitar pagar de més.

Cerca els comptes i depòsits amb les millors rendibilitats per al teu perfil en nostre

Pot consultar la notícia original ACI

Level AA conformance,
		            W3C WAI Web Content Accessibility Guidelines 2.0
© 2024 - Sernutec - Servicios y Nuevas Tecnologías