logo

Actualitat Notícies

El nou semàfor de nutrients de les etiquetes: més controvertit que útil per al consumidor

Fa anys enrere Eroski va començar a mostrar la informació nutricional dels seus productes al costat de colors que imitaven un semàfor i ens parlaven de si un producte era ric en greixos o en sucres d'una forma que tots entenem. Ara, sis multinacionals han anunciat que imitaran aquest sistema en l'etiquetatge dels seus productes per facilitar la comprensió de la informació nutricional. No obstant això, el nou semàfor de nutrients de les etiquetes resulta més controvertit que útil per al consumidor.

Lluny d'ajudar, pot confondre

En cada aliment que produeix Pepsico, CocaCola, Cadbury, Mondelez, Nestlé i Mars es presentarà a més dels nutrients que aporta el mateix per cada 100 grams i per ració, un color per a cada nutrient imitant el sistema d'un semàfor. Així, un producte alt en greixos per ració mostrarà un cercle vermell per a aquest nutrient, mentre que si és reduït en sucre serà verd el color que s'indiqui sota aquesta dada.

El problema radica que el consumidor buscarà aquell aliment que no tingui color vermell en el seu semàfor, o millor àdhuc que mostri tots colors verds per als nutrients que ofereix, però amb aquesta premissa, un refresc light que no aporta calories, ni sucres, ni grasses pot mostrar una semàfor perfecte amb totes les llums verdes, mentre que l'oli d'oliva extra verge pot mostrar-se en vermell per la seva alta aportació de calories i grasses, quan sabem, aquest últim resulta un saludable aliment mentre que un refresc light no és més que un producte amb substàncies addictives i cap nutrient beneficiós.

A més, el semàfor s'aplica a la informació nutricional per ració, alguna cosa que és arbitrari i varia d'una marca o producte a un altre, evitant així la possibilitat que el consumidor compari productes del mateix rubro, doncs com assenyala l'OCU l'ideal seria que el semàfor s'apliqués per cada 100 grams o cada 100 ml, que és el valor comparable i no per ració que poden fins i tot modificar les empreses perquè semàfor mostri el que realment espera el consumidor: llums verdes sempre.

Sempre és millor veure el tot d'un aliment i no analitzar nutrients per separat, d'allí que el semàfor que mostra llums per a cada nutrient pot portar a decisions errònies, així com també, el fet de no mostrar per cada 100 grams les dades del mateix.

En principi, està previst que el 7 de desembre es reuneixi la Comissió Europea per presentar un informe al Parlament i al Consell sobre l'ús d'aquests models addicionals de presentació de l'etiquetatge, per veure si requereix una harmonització en tots els països o si algun d'ells està interferint al mercat interior, dificultant el comerç.

Aquest nou model de semàfor de nutrients en les etiquetes pot ser una estratègia de màrqueting més de les grans empreses per conquistar al consumidor però lluny d'esclarir i facilitar la comprensió de les etiquetes, pot confondre i conduir a decisions errònies al moment de comprar i escollir productes.

Pot consultar la notícia original ACI

© 2018 - Sernutec - Servicios y Nuevas Tecnologías