logo

Actualitat Notícies

Els consells de l’OCU per als dècims de la Loteria de Nadal

En menys d'un mes arriba el Nadal i la tradicional venda de loteria està a l'ordre del dia. Tothom espera tenir sort, busca els seus nombres favorits, compleix els seus rituals i segueix les seves supersticions a l'espera que aquest any “toc”. 

L'Organització de Consumidors i Usuaris (OCU) ha volgut donar algunes directrius abans del sorteig per assegurar que, en cas que hi hagi sort, no calgui lamentar després infortunis d'última hora.

Fotocòpia dels bitllets que es vagin a compartir

D'una banda, l'OCU ha recomanat guardar els dècims i fer fotocòpies de l'anvers i del revers dels bitllets que es vagin a compartir, una pràctica habitual entre compradors que prefereixen gratar-se menys la butxaca. D'aquesta manera, en cas que resultin premiats, s'evitaran problemes i possibles dubtes sobre els afortunats. 

L'organització també demana als consumidors que deixin constància per escrit o en un suport durador de la intenció de repartir el premi. Resulta que de vegades la generositat es té solament amb la butxaca buida i quan s'omple “les paraules les hi porta el vent”. En cas de conflicte, tenir un document que serveixi com a prova pot evitar més d'una discussió.

Una altra de les experiències habituals any rere any és la del premiat que perd el bitllet. Què ràpid ens abandona de vegades la sort. En cas de pèrdua o robatori, l'OCU ha recomanat denunciar el cas en comissaria i en Loteries i Apostes de l'Estat. Amb la denúncia, asseguren, és possible paralitzar el pagament fins que el jutge resolgui qui és el veritable amo.

Cura també a l'hora de guardar el dècim. Si s'espatlla o presenta algun desperfecte, el consumidor ha d'enviar-ho a la Societat Estatal Loteries i Apostes de l'Estat, “que determinarà si es pot cobrar el premi”. En cas d'estar molt deteriorat, serà la Fàbrica Nacional de Moneda i Timbre la que decideixi. Així que si pretén ingressar els diners, no tracti de recompondre per si mateix el dècim. Lliuri-ho en un sobre de plàstic per a la seva anàlisi i que la sort li acompanyi!

© 2018 - Sernutec - Servicios y Nuevas Tecnologías