logo

Actualitat Notícies

Frutes i hortalisses: Què exigeix el consumidor?

El supermercat de proximitat se situa al capdavant en les preferències de compres tant en fruites fresques (42,2%), com en hortalisses fresques (40,1%) i en fruites i hortalisses transformades (76,3%), segons les dades de l'Informe del Consum en Alimentació a Espanya 2016. Els productes frescos, entre ells les fruites i hortalisses, són una dels senyals d'identitat del supermercat de proximitat. Aquest segment conjumina les característiques que els consumidors aprecien d'aquest model: varietat, qualitat, sostenibilitat, seguretat alimentària i preus competitius molt prop de les seues cases.

Així doncs, el supermercat és una plataforma ideal per a estudiar els hàbits de consum en fruites i hortalisses i traslladar la demanda als productors. En línies generals, les tendències de consum de fruites i hortalisses estan influïdes pel creixement d'unitats familiars cada vegada més xicotetes -el nombre de llars d'una única persona aconseguirà el 28,6 per cent en 2031 i de dues persones, el 32,1 per cent, segons l'INE (Institut Nacional d'Estadística)-, per la qual cosa el demanda s'orienta cap al mico-consume i la conveniència.

En aquest sentit, la venda per peces és la preferida pel consumidor. Aquesta pràctica li permet adquirir solament la quantitat de producte que necessita i, des del punt de vista de la distribució, ajuda a transmetre els valors de saludable i sostenible que se cerquen, a més de ser un element de lluita contra el desaprofitament alimentari.

Dins de les característiques demogràfiques que influeixen en la compra de fruites i verdures, podem dir que són les parelles joves les que més tiren del consum. Les famílies amb fills xicotets cerquen productes saludables, de qualitat, fàcils de consumir i a bon preu. Al costat d'ells, les generacions joves –Millenials, Generació Z- traslladen a les fruites la seua preocupació per l'alimentació saludable.

En aquest context s'emmarca la cerca del benestar de la societat actual. Les fruites i hortalisses són percebudes com a productes saludables, sans i naturals i, com a tals, es troben en la base de la piràmide alimentària dels qui cerquen una alimentació d'acord amb un estil de vida en el qual la salut ocupa un lloc important.

Aquest tipus de consumidor es mostra molt exigent quant als atributs que cerca en les fruites i hortalisses. Qualitat, calidesa i sabor són els tres més cercats i resulten imprescindibles per a oferir una experiència de compra positiva. En aquest sentit, la comunicació entre la distribució i la producció és fonamental per a traslladar a les zones de producció les demandes dels consumidors amb l'objectiu que es produïsca allò que es venga, i no a l'inrevés.

Una de les missions de la distribució amb base alimentària és traslladar les necessitats del consumidor als productors perquè aquests puguen respondre de forma àgil a les expectatives dels mateixos i realitzar un treball conjunt sobre la base de les premisses que s'observen en els lineals. Aquestes es poden resumir en cinc: orientació al preu, assegurar volums capaços de respondre a una demanda creixent, assegurar qualitats homogènies de temporada a temporada; assegurar l'assortiment de nous productes que aporten valor al consumidor -la recerca de noves varietats i productes transformats juntament amb la presentació en nous formats de consum-; i, finalment, proveïdors amb grandària i flexibilitat suficients per a respondre a les expectatives dels consumidors, que són canviants.

En definitiva, les fruites i hortalisses constitueixen un dels pilars de la distribució moderna amb base alimentària i les noves tendències de la societat indiquen que ho seguiran sent en aqueixa cerca del benestar que comparteix la societat del Segle XXI. Els supermercats, a l'avantguarda en eficiència logística, fan que els consumidors espanyols tinguem cada dia una gran varietat de productes frescos a pocs metres de casa que passen del camp a la taula en menys de 24 hores.

Pot consultar la notícia original ACI

© 2019 - Sernutec - Servicios y Nuevas Tecnologías