Actualitat Notícies

Les 8 mesures del Govern perquè el consumidor acabe pagant el mateix rebut de la llum en 2021 que en 2018
Les 8 mesures del Govern perquè el consumidor acabe pagant el mateix rebut de la llum en 2021 que en 2018

El Consell de Ministres ha aprovat un Reial decret llei per a complir el compromís adquirit pel president del Govern i mantindre la factura final de l'electricitat dels consumidors aquest 2021 en el mateix nivell que 2018. La norma combina mesures generals, que beneficien a tots els consumidors, amb mesures específiques de major incidència en els consumidors vulnerables, les famílies, les pimes i el teixit industrial, així com el medi ambient i els territoris pròxims als grans embassaments.

Així, entre les actuacions destinades a tots els consumidors, el Reial decret- llei inclou mesures conjunturals, com rebaixar l'Impost Especial de l'Electricitat al 0,5% i suspendre fins a final d'any l'Impost sobre el Valor de Producció d'Energia Elèctrica, que grava amb un 7% a la generació; augmentar en 900 milions d'euros l'aportació de la recaptació de les subhastes de CO2 destinada a cobrir costos del sistema elèctric fins als 2.000 milions durant l'exercici; o minorar temporalment els ingressos extraordinaris que està provocant l'elevada cotització del gas en algunes centrals elèctriques.

A l'una, entre les mesures amb major incidència en consumidors concrets, s'incrementa la protecció dels vulnerables, les famílies i les pimes, establint un subministrament mínim vital que prohibeix el tall del servei per impagament als beneficiaris del Bo Social Elèctric durant sis mesos addicionals als quatre ja existents. També es limita el creixement de la tarifa de gas (*TUR) per a impedir un fort increment per l'impacte del cost de la matèria primera. A més, es crea un nou mecanisme per a fomentar la contractació d'electricitat a termini, que beneficiarà especialment al teixit industrial.

D'altra banda, es modifica la Llei d'Aigües per a ordenar l'ús de l'aigua com ben ambiental i social de primer ordre. Així, nous límits mensuals al ritme de desembassat i volums mínims de reserva protegiran el medi ambient i permetran el desenvolupament d'activitats econòmiques sostenibles lligades a la dinamització dels municipis riberencs.

“La projecció per als pròxims mesos dibuixa una espiral sense precedents que genera un efecte amplificador en el preu de l'electricitat i que incideix de manera sistèmica en el benestar de les famílies i en el conjunt de l'economia espanyola” ha declarat Teresa Ribera, vicepresidenta tercera del Govern ministra per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic (*MITECO), durant la roda de premsa posterior al Consell de Ministres.

Amb aquestes mesures i la reducció de l'IVA la factura s'abaratirà un 30% per als consumidors.

Aquestes són les huit mesures:

1.- MINORACIÓ DE 2.600 MILIONS A BENEFICIS A NUCLEAR I HIDROELÈCTRICA PER L'AUGMENT DEL PREU DEL GAS.

La mesura va contra les propietàries de les centrals *inframarginales i no emissores de CO₂, és a dir, nuclears, hidroelèctriques i alguns parcs eòlics. Es tracta d'un nou dividend de minoració de beneficis per a aquestes tecnologies pels alts preus del gas. La retallada serà de 2.600 milions per a aquestes centrals durant els pròxims sis mesos.
2.- SUBHASTES OBLIGATÒRIES D'ENERGIA A TERMINI.

El Govern llançarà abans que finalitze enguany una subhasta d'energia, diferent al que hi ha hui en el mercat. Obligarà a les grans elèctriques, Endesa, Iberdrola, Naturgy i EDP, a vendre energia a termini a través d'una nova subhasta per a consumidors industrials i comercialitzadores independents. el Govern vol posar en lliça el 6,3% de la generació elèctrica del país, és a dir, uns 15.830 MWh d'electricitat. D'aquesta manera pretén fer baixar el preu del *pool en negociar-se menys energia en el mercat majorista.

3.- LÍMIT A la PUJADA EN LA TARIFA REGULADA DEL GAS.

El Govern aplicarà un límit al preu del gas perquè no afecte tant la pujada del preu d'aquesta matèria primera a la tarifa regulada dels consumidors domèstics. Així, el Govern només aplicarà una pujada del 5% aproximadament durant els dos pròxims trimestres per a tots els consumidors que estan acollits a la TUR, que realment són els domèstics i pimes que consumisquen menys de 50 MWh de gas a l'any. Segons les previsions del Govern, caldria pujar la tarifa del gas fins a un 40% a alguns consumidors de la TUR i per això volen retardar aquest pagament a mesos posteriors.

4.- LÍMIT Als NIVELLS DE *DESEMBALSAMIENTO DELS PANTANS

Aquest nou RDL aprovat en Consell de Ministres introduirà nous criteris d'utilització racional dels recursos hídrics per a evitar efectes indesitjats sobre la flora i la fauna, i contribuirà a aconseguir els objectius ambientals fixats per la normativa europea. D'altra banda, ajudarà a afrontar els efectes del canvi climàtic en la disponibilitat d'aigua a Espanya, superiors al 15% a mitjà termini i entre el 35% i el 40% en un horitzó a llarg termini. Alhora, es procurarà facilitar el desenvolupament d'activitats econòmiques sostenibles lligades a la dinamització dels municipis riberencs.

5.- REDUCCIÓ DE L'IMPOST ESPECIAL A l'ELECTRICITAT.

La reducció de l'Impost Especial a l'Electricitat (IEE) del 5,11% actual fins al 0,5% s'aplicarà a tots els consumidors i es durà a terme fins al pròxim 31 de desembre.

6.- SUSPENSIÓ DEL *IVPEE FINS A FINAL D'ANY

La suspensió de l'Impost al Valor de la Producció de l'Energia Elèctrica (*IVPEE) que ja es va suspendre durant el tercer trimestre i ara s'estén fins al 31 de desembre.

7.- 900 MILIONS D'INGRESSOS PEL CO₂

Una altra de les mesures que ha aprovat el Govern en el seu pla de xoc per a abaratir la llum és destinar 900 milions d'euros addicionals que ingressa a través del mercat de drets d'emissions de CO₂ contra la partida de càrrecs del sistema elèctric. Amb aquesta mesura, ja es destinarien 2.000 milions en total contra aquesta partida que inclou les primes a les renovables, cogeneració i residus, que són aproximadament uns 6.500-7.000 milions d'euros; el deute anual del dèficit de tarifa de l'electricitat, la partida de la qual ascendeix a uns 2.600 *milllones anuals i els costos *extrapeninsulares que sumen altres 700 milions aproximadament.

8.- SUBMINISTRAMENT MÍNIM VITAL

Un nou subministrament mínim vital que amplia la prohibició de tall del servei elèctric als consumidors vulnerables durant sis mesos addicionals als quatre ja existents.

Consulta la notícia original ACI

Level AA conformance,
		            W3C WAI Web Content Accessibility Guidelines 2.0
© 2024 - Sernutec - Servicios y Nuevas Tecnologías