logo

Actualitat Notícies

Pagaments a tercers: desactiva el frau
Pagaments a tercers: desactiva el frau

Cada vegada rebem més reclamacions d'usuaris que han vist com la seva factura telefònica ha pujat sense raó aparent. La causa en moltes ocasions és haver convertit el telèfon, sense autorització del client, en una eina per a pagar serveis prestats per tercers. Desconnectar el que mai hauria d'haver-se activat sense el nostre permís és la primera mesura de protecció. T'expliquem com donar de baixa aquests "serveis"en diferents operadors telefònics.

SMS Premium i pagaments a tercers: mateix engany

El telèfon permet des de fa ja molts anys ser utilitzat com a mitjà de pagament de serveis prestats per tercers. Aquesta possibilitat, que no ha requerit mai autorització prèvia, ha facilitat els enganys comesos per terceres empreses mentre la nostra companyia mirava per a un altre costat, quan no el fomentava directament. A mesura que els consumidors coneixen aquestes pràctiques i es protegeixen, els enganys evolucionen i busquen noves alternatives.

D'aquesta manera, ja hem passat per diversos enganys com les anomenades a números de tarifació addicional; els SMS de pagament que van tenir el seu boom amb els *politonos;  els serveis de subscripció mitjançant SMS *Premium;  els serveis d'informació 118 i, en els últims anys, una nova modalitat: els sistemes de pagaments a tercers en factures llançats per les principals companyies: Pagaments Movistar, Pagaments Vodafone o Orange *Pay.

Pagaments a tercers: activats per defecte i sense autorització

El client contracta qualsevol tipus de servei (normalment serveis digitals), i accepta que el càrrec es faci en la seva factura de telèfon. Gens estrany, si tot això es realitza amb el seu coneixement i consentiment. Però, la realitat és molt diferent.

Movistar, Orange i Vodafone han incorporat aquesta modalitat de pagament a tots els seus clients, sense cap mena d'autorització ni informació prèvia. D'aquesta forma, qui va desactivar els serveis de tarifació addicional (anomenades i SMS) torna a tenir una porta oberta a l'engany i als fraus.

A més, aquests serveis tenen un gran avantatge per a les companyies pel buit legal. No es tracta d'un servei de telecomunicacions pel que tota la normativa desenvolupada per als serveis de tarifació addicional no és aplicable, i com a servei de pagaments, l'actual norma i especialment la que està en fase de tramitació exclourà expressament aquest tipus de serveis prestats per proveïdor de telecomunicacions pel que el consumidor perd drets que sí que té amb altres formes de pagament.

Com funciona l'engany?

Amb els SMS de subscripció l'engany es produïa navegant amb l'ordinador i sol·licitant el número mòbil amb variades excuses. Ara aquestes contractacions dels serveis de pagaments a tercers es realitzen directament en el terminal telefònic. S'evita l'ordinador.

En utilitzar el mòbil, ja disposen de la nostra companyia i numeració. És suficient amb que aparegui la publicitat d'aquest servei, amb informació més o menys completa, i que amb un únic “*click” es formalitzi la contractació. Encara que són molts els consumidors que afirmen que ni seguís són conscients que hi hagi hagut algun tipus de "*click".

El primer càrrec en la factura és immediat, però es repetiran setmanalment. En el millor dels casos, la nostra companyia, mitjançant un SMS, ens haurà anunciat la contractació de “alguna cosa”. Si hem tingut la sort de veure el missatge, el més probable és que no entenguem el seu contingut al no ser conscients d'haver sol·licitat res. El resultat? Una factura engreixada en diverses desenes d'euros mensuals que no finalitzarà fins a sol·licitar la baixa d'un servei que ni tan sols som conscients d'haver contractat.

Aquesta nova modalitat ha provocat la disminució de les reclamacions per serveis de tarifació addicional (han baixat del 3.1% en el 2016 a 1.3% en 2017), però passar a engreixar el concepte “Unes altres”. D'aquesta forma, l'engany roman amagat de les estadístiques oficials.

Desactivar i reclamar, la solució

Des d'OCU exigim que aquests serveis de pagament igual que tots els serveis de tarifació addicional han d'estar desactivats per defecte, de manera que l'usuari no hagi de preocupar-se d'ells. A més, és imprescindible que aquest sistema de pagament es vegi afectat per la futura normativa de sistema de pagaments, oferint una protecció al consumidor que la normativa sectorial en telecomunicacions no ofereix.

El nostre consell és que en cas que hagin arribat càrrecs per aquests conceptes, es procedeixi a reclamar davant la companyia per l'activació d'un servei de pagaments no autoritzat i, tret que facis ús d'ells, procedeixis a la baixa de cadascun dels serveis que apareixen com a contractats.

Punxa en la taula o selecciona en el menú de la dreta el teu operador i segueix les indicacions per a desconnectar-los i oblidar-te dels esglais en la factura. Si el teu operador no està en el llistat és perquè no compte ni amb els nous serveis de pagament en factura, ni amb serveis de tarifació addicional.

Els operadors virtuals no ofereixen serveis de pagaments i molts d'ells tampoc serveis de tarifació addicional. No deixa de ser un argument a tenir en compte a l'hora de triar companyia.

Pot consultar la notícia original ACI

© 2022 - Sernutec - Servicios y Nuevas Tecnologías