Actualitat Notícies

Quina màscara necessite? Consum llança una guia per a la compra d'aquesta protecció en la desescalada
Quina màscara necessite? Consum llança una guia per a la compra d'aquesta protecció en la desescalada

 

Guia del Ministeri de Consum per a comprar màscares en el període de desecalada.

El Ministeri de Consum ha llançat aquest diumenge una guia amb un conjunt de recomanacions a tindre en compte per la població a l'hora de comprar màscares en un establiment durant el període de desescalada, que dóna inici aquest dilluns dia 4 (fase 0 en la majoria de províncies, inclosa Còrdova).

El departament que dirigeix Alberto Garzón pretén que la ciutadania faça una compra “responsable i conscient” d'aquest producte, que s'informe de quins tipus de màscares hi ha en el mercat i quin és més útil per a la seua situació personal en funció del seu contacte amb el *coronavirus.

Així, el Govern, seguint les recomanacions de la comunitat científica, suggereix que les persones sanes i sense contacte amb el *coronavirus facen ús del model de màscara higiènica, sempre al costat de les recomanacions de distanciament físic i higiene del Ministeri de Sanitat.

Aquestes màscares cobreixen boca, nas i barbeta i estan proveïdes d'un arnés que pot envoltar el cap o subjectar-se en les orelles. Es componen d'una o diverses capes de material tèxtil i poden ser reutilitzables o d'un sol ús.

Mentrestant, per a aquelles persones que hagen resultat contagiades, que tinguen símptomes o que siguen positives asimptomàtiques, s'aconsella l'ús de les màscares quirúrgiques, que han de comptar amb un mecanisme que permeta cenyir-la estretament sobre nas, boca i barbeta.

Aquestes màscares, que són les que s'usen en ambients clínics, limiten la transmissió d'agents infecciosos perquè estan dissenyades per a filtrar l'aire exhalat, per la qual cosa la seua missió és protegir als qui estan al voltant del portador evitant la dispersió vírica en esternudar, tossir o parlar.

I les de tipus EPI són recomanades només per a persones en contacte amb el *coronavirus, així com per a grups vulnerables i sempre sota prescripció mèdica.

Aquestes serveixen per a crear una barrera entre un risc potencial i l'usuari, filtrant l'aire inhalat i evitant l'entrada de partícules contaminants en l'organisme. En funció del grau de protecció poden ser de tipus FFP1, FFP2 i FFP3. Els filtres que contenen contra les partícules també poden ser de tres tipus: P1, P2 i P3.

En el cas de xiquets sans a partir dels tres anys i sense contacte amb la *COVID-19, Consum recorda que existeixen màscares higièniques de talles concordes amb l'edat, fins als 12 anys, i demana que els adults supervisen la col·locació, ús i retirada d'aquestes.

En qualsevol dels casos, Consum insisteix que les màscares són només un complement de protecció i que és fonamental continuar complint amb la resta de mesures preventives recomanades per les autoritats sanitàries.

Etiquetatge i dubtes freqüents

Consum també recull en el seu guia la informació que el consumidor ha de mirar en l'etiquetatge de la màscara. Així, demana comprovar que incloga el marcatge CE, seguit de quatre números, per a assegurar que el producte compleix amb la legislació.

També informa sobre la referència a la norma UNEIX que assegura el compliment d'un estàndard de qualitat.

En l'etiqueta es trobarà a més la informació relativa a la reutilització de les màscares, quants usos permet i quantes rentades poden fer-se sense que el producte es ressenta.

Finalment, la guia de Consum recull una sèrie de dubtes freqüents. El Ministeri tracta d'atallar amb elles informacions errònies relacionades amb la reversibilitat de la màscara, la seua neteja en el microones, l'ús de les màscares casolanes o unes altres com les de busseig.

La guia pot consultar-se en aquest enllaç de la web del Ministeri de Consum.

Consulta la notícia original ACI

Level AA conformance,
		            W3C WAI Web Content Accessibility Guidelines 2.0
© 2024 - Sernutec - Servicios y Nuevas Tecnologías